Eigendom controleren

Voor een onroerend goed aankoop in Kroatië begin je met het eigendom controleren. De vastgoedmarkt in Kroatië is steeds moderner aan het worden, maar ook nog steeds rommelig. Basisinformatie zoals informatie over eigendom zijn online beschikbaar.

Sommige onroerende goederen in Kroatië hebben bijvoorbeeld 2 of meer eigenaren. Het is ook van vitaal belang om te weten of er bijvoorbeeld lasten op het land rusten, of dat de weg naar het kavel wel een officiële weg is, bijvoorbeeld. In dit artikel leren we precies hoe men het eigendom- en de karakteristieke informatie over een onroerend goed kan achterhalen en wat dit allemaal betekent.

Hoe kan ik het eigendom controleren van onroerend goed in Kroatië?

Er zijn twee centrale registraties:

1. Eigendom controleren via het kadaster van Kroatië

Het ‘katastar’ is een overheidsinstantie die de officiële gegevens bewaart die verband houden met de huidige status van onroerend goed en kavels, zoals:

  • Het kadasternummer
  • Grootte van de kavel in vierkante meters
  • Bestemming van de kavel: bouwgrond, landbouwgrond, open veld, een straat, etc.
  • Wat er op het kavel officieel aanwezig is: een woongebouw, een tuin.
  • De ingeschreven eigenaar, vaak inclusief adres. Deze informatie is meestal incorrect omdat de gegevens niet automatisch worden ge-update en de eigenaars dit meestal niet bijhouden.

2. Eigendom controleren via het grondboek in Kroatië

Dit systeem registreert de juridische status van de kavels, inclusief historische gegevens. Hier kun je vinden of er bijvoorbeeld een verpanding op een kavel ligt. Een jurist kan voor u het grondboek controleren.

Hierboven: voorbeeld van hoe de kadasterkaart in Kroatië er uit ziet

Of je kunt een woning opzoeken met behulp van het perceelnummer.

Let op: het kadasternummer komt meestal niet overeen met het nummer in het grondboek. Als u alleen het perceelnummer van Katastar hebt en het komt niet overeen met het grondboek, moet u persoonlijk naar Katastar gaan om de Zemljišnoknjižna čestica (kadasterkadasternummer) aan te vragen. Dit is het identificatienummer dat wordt gebruikt in het grondboek. Wil je het eigendom controleren, dan moet je die beide zaken controleren.

Hierboven: het online kadaster van Kroatië

Waar begin ik?

Zie ook: ‘De volgende stappen’

Wanneer je overweegt een onroerend goed aan te kopen in Kroatië beginnen wij altijd eerst met een onderzoek. Dit onderzoek begint meestal bij het kadaster en het grondboek.

Wij zoeken dit voor u uit. Dit is voor Middelland één van de meest gangbare manieren van werken. Ook als u zelf reeds een huis heeft gevonden via een andere website wat u aanspreekt. Maar u wilt de zekerheid van een veilige aankoop. In uw eigen taal. Wij begeleiden u bij het gehele verdere traject, of voeren namens u een volledig onderzoek uit. Dit kost nooit extra.

"IK WIL GRAAG EENS PRATEN"

Bel ons: +31(0)20 2146152. Of plan een tijdstip waarop wij u kunnen bellen.

Ontvang de gratis koopgids

Leer alles over de Kroatische onroerend goed markt

Bedankt dat U onze Onroerend Goed Gids voor Kroatië wilt ontvangen.

Vul a.u.b. de volgende gegevens in dan sturen wij deze toe.