Belastingen en kosten in Kroatië

Belastingen bij het kopen van een huis in Kroatië

Als je een huis koopt in Kroatië, moet je rekening houden met verschillende belastingen en kosten. Eén van de belastingen die je moet betalen bij het kopen van een huis in Kroatië, is de overdrachtsbelasting. Deze belasting bedraagt 3% van de aankoopprijs van het huis. Als je een hypotheek afsluit, moet je ook in de regel 1,5% belasting betalen over het geleende bedrag.

Jaarlijkse onroerendgoedbelasting in Kroatië

Kroatië kent geen onroerendgoedbelasting, dat wil zeggen dat de eigenaren van een huis nauwelijks jaarlijkse belasting betalen. 

Andere kosten bij het kopen van een huis in Kroatië

Naast de belastingen zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis in Kroatië. De belangrijkste kostenposten zijn:

  1. makelaar
  2. advocaat
  3. overdrachtsbelasting.

De makelaarskosten zijn 3% -of je nu een lokale makelaar inschakelt of Middelland- van de aankoopprijs. Een advocaat is altijd nodig bij de transactie. In de regel kosten deze 1,25% van de aankoopprijs. De advocaat  De kosten van de notaris zijn in Kroatië relatief erg laag, ca. €100. Daarnaast zijn er kosten voor het aanmelden in Kroatië (ca. €100).  De overdrachtskosten hangen af van de ouderdom van het huis maar zijn in de regel 3%.

Verkoop van het huis

Als je het huis 3 jaar in eigendom houdt, betaal je geen winstbelasting op de verkoop.

Conclusie:

Al met al zijn de regels voor onroerendgoedbelasting relatief eenvoudig en is het effectieve belastingtarief laag, wat Kroatisch fiscaal aantrekkelijk maakt. Het kopen van een huis in Kroatië brengt verschillende belastingen en kosten met zich mee. Naast de overdrachtsbelasting en de commissie voor de aankoop van onroerend goed, moet je ook rekening houden met de  notariskosten en kosten voor de advocaat. Een vuistregel is: ga uit van 10% kosten bij aankoop. Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het plannen van je aankoop en om te zorgen dat je een realistisch beeld hebt van de totale kosten van het bezitten van een huis in Kroatië.

lees meer hier: 

Eerst meer weten over de markt? Vraag de gratis “Onroerend goed gids” aan.