Belastingen en kosten in Kroatië

Als je een huis koopt in Kroatië, moet je rekening houden met verschillende belastingen en kosten. Eén van de belastingen die je moet betalen bij het kopen van een huis in Kroatië, is de overdrachtsbelasting. Deze belasting bedraagt 3% van de aankoopprijs van het huis. Als je een hypotheek afsluit, moet je ook in de regel 1,5% belasting betalen over het geleende bedrag.

Jaarlijkse onroerendgoed belastingen en kosten in Kroatië

Kroatië kent geen onroerendgoedbelasting, dat wil zeggen dat de eigenaren van een huis nauwelijks jaarlijkse belasting betalen. 

Andere belastingen en kosten bij het kopen van een huis in Kroatië

Naast de belastingen zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis in Kroatië. De belangrijkste kostenposten zijn:

  1. makelaar: De makelaarskosten zijn in Kroatië bij bijna alle agenten 3% (excl. BTW) van de aankoopprijs.
  2. advocaat: Voor elke transactie is een advocaat nodig. Deze verricht een aantal zaken die, In Nederland of België, de notaris doet. Er gelden officiele landelijke tarieven, maar de meeste advocaten bieden hierop een korting. Gemiddeld betaal je 1,25% van de aankoopprijs. Er zijn daarnaast een aantal legeskosten en indieningskosten die je betaalt: bijv. kosten voor het aanmelden in Kroatië (ca. €100).
  3. overdrachtsbelasting: Deze hangt af van de ouderdom van het huis maar is in de regel 3%.
  4. Notaris: De kosten van de notaris zijn in Kroatië relatief erg laag, ca. €100.

Een vuistregel is: ga uit van 10% kosten bij aankoop.

Verkoop van het huis

Als je het huis 3 jaar in eigendom houdt, betaal je geen winstbelasting op de verkoop.

Conclusie:

Al met al zijn de regels voor onroerendgoedbelasting relatief eenvoudig en is het effectieve belastingtarief laag, wat Kroatisch fiscaal aantrekkelijk maakt. Het kopen van een huis in Kroatië brengt verschillende belastingen en kosten met zich mee.

Het is belangrijk om alle kosten in overweging te nemen bij het plannen van je aankoop en om te zorgen dat je een realistisch beeld hebt van de totale kosten van het bezitten van een huis in Kroatië.

lees meer hier: 

"IK WIL GRAAG EENS PRATEN"

Bel ons: +31(0)20 2146152. Of plan een tijdstip waarop wij u kunnen bellen.

Ontvang de gratis koopgids

Leer alles over de Kroatische onroerend goed markt

Bedankt dat U onze Onroerend Goed Gids voor Kroatië wilt ontvangen.

Vul a.u.b. de volgende gegevens in dan sturen wij deze toe.