Invloed van de Huidige Economische Neergang op Onroerend Goed Prijzen in Kroatië

De huidige economische uitdagingen hebben wereldwijd geleid tot verschuivingen in verschillende sectoren, waaronder de vastgoedmarkt. In dit artikel geven wij onze inzichten in de impact van de negatieve economische omstandigheden op de onroerend goed prijzen in Kroatië.

  • Wij verwachten prijsdalingen komende winter
  • Door veranderende mogelijkheden voor buitenlandse kopers neemt de vraag af
  • Er blijft schaarste in het aanbod van goed onroerend goed
  • Er blijft voortdurende vraag naar eerstelijns aan zee gelegen huizen.

Onroerend Goed Prijzen in de Nabije Toekomst

Deze winter wordt voorspeld dat de onroerend goed prijzen in Kroatië zullen dalen als gevolg van de aanhoudende negatieve economische omstandigheden. De afname van de wereldwijde economische activiteit heeft invloed op de financiële situatie van mensen, wat op zijn beurt leidt tot een terughoudende benadering van vastgoedaankopen. Dit kan kansen bieden voor potentiële kopers die op zoek zijn naar een voordeliger moment om in de markt te stappen.

Buitenlandse Kopers en Hypotheken

Een belangrijk kenmerk van de Kroatische vastgoedmarkt is de betrokkenheid van buitenlandse kopers op zoek naar een tweede huis. Veel van deze kopers financieren hun aankoop met behulp van hypotheekleningen op basis van de overwaarde van hun bestaande woning. De huidige situatie van stijgende hypotheekkosten heeft echter geleid tot aarzeling bij potentiële kopers, waardoor het aantal buitenlandse kopers op de (tweede huizen-) markt afneemt.

Balans tussen Vraag en Aanbod

Hoewel de economische omstandigheden de vraag kunnen beïnvloeden, blijft de Kroatische vastgoedmarkt geconfronteerd met een tekort aan goed aanbod om aan de vraag te voldoen. Dit is vooral het geval bij eerstelijns aan zee gelegen huizen (villa direct aan het water, met tuin op het water), waar de vraag aanzienlijk hoger blijft dan het beschikbare aanbod. Dit kan resulteren in een zekere mate van stabiliteit in de prijzen van deze gewilde eigenschappen.

Invloed op Onderhandelen en Toekomstperspectieven

De huidige situatie heeft de onderhandelingspositie van potentiële kopers versterkt. Onderhandelen over prijzen is nu al makkelijker geworden, en deze trend kan zich verder ontwikkelen naarmate het zomerseizoen voorbij is. Dit biedt kopers mogelijk een kans om gunstigere deals te sluiten en zo te profiteren van de veranderende marktomstandigheden.

Conclusie

De negatieve economische omstandigheden hebben ongetwijfeld invloed op de vastgoedmarkt in Kroatië, met mogelijke prijsdalingen komende winter en veranderende mogelijkheden voor buitenlandse kopers. Ondanks deze uitdagingen blijft de vraag naar eerstelijns zeegelegen huizen aanzienlijk. Voor potentiële kopers kan dit een interessante periode zijn om in de markt te stappen, waarbij onderhandelingsmogelijkheden verbeterd zijn en vooruitzichten op lange termijn positief kunnen zijn, gezien de voortdurende aantrekkingskracht van Kroatië als vastgoedbestemming.

Photo by Marko Hankkila on Unsplash

"IK WIL GRAAG EENS PRATEN"

Bel ons: +31(0)20 2146152. Of plan een tijdstip waarop wij u kunnen bellen.

Ontvang de gratis koopgids

Leer alles over de Kroatische onroerend goed markt

Bedankt dat U onze Onroerend Goed Gids voor Kroatië wilt ontvangen.

Vul a.u.b. de volgende gegevens in dan sturen wij deze toe.