• Istrië

click op de afbeelding om dit gebied van Kroatië te ontdekken.

Wij focussen op bovenstaande regios!

DE ONROEREND GOED MARKT VAN KROATIË, INTRODUCTIE

Lange tijd is de Adriatische kust van bij Nederlanders en Belgen een onbekend gebied gebleven. En dat terwijl het klimaat en de kustlijn van Kroatië gerust de mooiste van het gehele Middellandse Zeegebied mag worden genoemd. Zij die er ooit geweest zijn zullen het bevestigen. De oneindige hoeveelheid eilanden. Het kristalhelder zeewater. De spectaculaire natuurgebieden en betoverende oude steden maken het een gebied met ongekend potentieel. Middelland helpt Nederlanders en Belgen dit prachtige gebied te (her)ontdekken en adviseert particulieren en bedrijven bij de aankoop van vastgoed.

DE VEELBEWOGEN HISTORIE VAN KROATIË

Kroatië ligt in een gebied dat al sinds de oudheid geliefd en gevreesd is geweest. Romeinen, Byzantijnen, Oostenrijkers en Italianen hebben alle aanspraak gemaakt op de ruige kustgebieden van de westelijke Balkan. De ligging op een kruispunt van beschavingen maakt de Adriatische kust tot een in culturele zin ongekend rijk gebied met Slavische, Duitse, Italiaanse en Ottomaanse invloeden.

Istrië valt te karakteriseren als een gebied dat altijd open stond voor buitenlanders (alleen al omdat het zo vaak tot een ander land behoorde). Dalmatië is lange tijd geslotener geweest. Dalmatiërs hebben altijd zijn -terecht- trots en zuinig op hun streek. Sinds de Kroatische onafhankelijkheid van 1995 hebben ook de Dalmatiërs de blik naar buiten gericht en tonen zich eveneens zeer gastvrij en hartelijk voor nieuwkomers.

Beide landen zijn enerzijds trots, en zich bewust van hun eigen historie, en anderzijds realistisch en modern. Ze zijn deel van het moderne Europa, spreken uitstekend Engels en vaak ook Duits en Italiaans. Kroatië trad in juli 2013 toe tot de Europese Unie.

VEELZIJDIG VAKANTIEGEBIED

Kroatië heeft als vakantieland veel te bieden. Kroatië is te verdelen in verschillende regios met verschillende landschappen. De belangrijkste kustregio’s zijn: Istrie, Kvarner, Noord-Dalmatië, Midden-Dalmatië en Zuid-Dalmatië.

Langs de hele Adriatische kust vindt men een uniek landschap met meer dan 1100 eilanden waarvan er 67 bewoond zijn. Met bijna 6000 km kustlijn heeft Kroatië één van de langste kustlijnen van Europa. Dieper het binnenland in vindt men de Dinarische Alpen en de mooie groene heuvellandschappen, vol wijngaarden en cipressen, van Istrië. Deze laatste streek wordt ook wel omschreven als het ‘nieuwe Toscane’.

In de kustplaatsen vindt men gezelligheid, veel uitgaansmogelijkheden en cultuur. In het achterland vindt men de rust en intimiteit van het Kroatische platteland en uitgestrekte jachtgebieden. Op diverse plaatsen worden hoogwaardige golfbanen- en resorts aangelegd. Deze combinatie van hoogwaardige cultuur en natuur maakt van het land een ‘year round’ bestemming van formaat.

EEN AANTREKKELIJK KLIMAAT

De verschillende regio`s in Kroatië hebben, naast verschillende landschappen, ook verschillende klimaten. Aan de Adriatische kust heerst een Middellandse zeeklimaat. Met zachte, regenrijke winters en warme, droge zomers. Ook het voorjaar en de herfst zijn bijzonder aangenaam met veel zon en prettige temperaturen. In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur 23 tot 27 graden Celcius. De Adriatische kust, en met name de Dalmatische eilanden zoals Hvar en Korcula, heeft per jaar 400 uren meer zon dan de Italiaanse en Franse Rivièra en 1000 meer dan Nederland. De gemiddelde zomertemperatuur van het water in de Adriatische Zee is 25 tot 27 graden.