Middelland heeft de afgelopen 17 jaar honderden klanten geholpen die belegden in vastgoed in Kroatië of een huis, appartement of ander onroerend goed in Kroatië gekocht hebben. Werkend als nichekantoor in een (nog) nichemarkt, krijgen we regelmatig dezelfde vragen over onroerend goed kopen in Kroatië. Hieronder hebben we de meest gestelde vragen op een rijtje gezet (laatste update: december 2022).

Waar moet ik onroerend goed kopen in Kroatië? Wat zijn de beste locaties?

Rekening gehouden met hoe gebieden zich ontwikkelen, waar stedelijke uitbreiding plaats vindt, waar het toerisme meer kopers aantrekt, waar golf resorts gepland zijn, enz., Maar ook rekening houdend met waar u zelf naar op zoek bent, raden wij u deze onroerend goed kaart van Kroatië aan.

 

Kunnen Nederlanders of Belgen onroerend goed kopen in Kroatië?

Yes. Dutch or Belgian natural persons and companies may 100% own land and buildings in Croatia, as long as these are not agricultural land, forest land or national monuments.

 

Kunnen Nederlanders en Belgen onroerend goed kopen in Kroatië?

Ja. Nederlandse of Belgische natuurlijke personen en bedrijven kunnen onroerend goed kopen in Kroatië en mogen voor 100% eigenaar zijn van grond en gebouwen in Kroatië, zolang dit geen landbouwgrond, bosgrond of nationale monumenten zijn.

 

Kunnen Nederlanders of Belgen onroerend goed kopen in Kroatië via een lokale vennootschap?

Ja. Een vennootschap (zoals een BV of BVBA) wordt in Kroatië een ‘d.o.o.’ genoemd. Een Nederlandse of Belgische natuurlijke persoon of Nederlandse of Belgische vennootschap kan een d.o.o. in Kroatië oprichten en er 100% eigenaar van worden. Elke d.o.o., of elke Nederlandse/Belgische natuurlijke persoon kan 100% eigenaar worden van onroerend goed in Kroatië.

 

Kan een Nederlands / Belgisch bedrijf grond kopen in Kroatië?

Ja. Buitenlandse natuurlijke personen of bedrijven mogen grond en gebouwen bezitten in Kroatië, zolang het geen landbouwgrond, bosgrond of nationale monumenten zijn.

 

Is Kroatië een veilig land?

Ja. Aan de Adriatische kust vindt u geen luiken of hekken rond eigendommen, of ‘compounds’ zoals in Zuid-Frankrijk. Fietsen blijven niet op slot. Waarom? Een van de redenen is dat door het socialistische verleden, waarin iedereen een baan had en de inkomensverschillen klein waren, er relatief weinig criminaliteit is.

 

Wat is de gemiddelde prijs voor onroerend goed in Kroatië?

In Dubrovnik is de gemiddelde vraagprijs €4.200/m2, in Split €2.000/m2 en in Rovinj €2.600/m2. Maar de prijzen aan de kust verschillen sterk. In Dalmatië is de strook tussen bergen en kust smal, en u wilt aan de zeezijde ervan zitten. De beste ligging is aan zee (eerstelijn aan zee).

real estate croatia
seafront property in croatia

Is het een goed moment om onroerend goed te kopen in Kroatië?

Kroatië is het enige land dat nog veel betaalbaar onroerend goed aan zee biedt. Privé-stranden of uw terras of steiger aan zee is nog geen droom van een miljonair in Kroatië. Maar het zal snel een zeldzaam en begeerd object worden. Door de toetreding tot de EU en de EURO-zone en de voortdurende achteruitgang van ’tweede-huis-landen’ buiten Europa, zoals Turkije, stijgen de prijzen in Kroatië sterk.

 

Wat kost onroerend goed in Kroatië?

In onze Koopgids Kroatië vindt u een duidelijk overzicht van alle kosten.

 

Kan ik als buitenlander een hypotheek krijgen in Kroatië?

Kijk hier voor meer informatie over financiering en een hypotheek in Kroatië

 

Wat voor soort onroerend goed zoekt men in Kroatië?

Villa’s direct aan zee gelegen, bij voorkeur met een eigen aanlegsteiger. Grote appartementen in Dalmatië 90m² en groter, met groot balkon (waarvan er weinig aanbod is). Resorts met volledige service (nog weinig ontwikkeld / Kroatië is niet zoals Spanje). Villa’s met zwembad in het binnenland van Istrië bij heuveldorpen / vanwege uitzicht / wijngebieden (biedt een alternatief voor Toscane). Nieuw gebouwde vrijstaande villa’s voor gemiddeld lage prijzen in Dalmatië (worden helemaal niet aangeboden). Zelf (laten) bouwen is daarom interessanter dan ooit.

 

Wat is het uurloon van een bouwvakker?

6 eur/ uur

 

Raadpleeg het kadaster als je onroerend goed gaat kopen in Kroatië
Het kadaster in Kroatië is digitaal en modern. Maar vergeet niet ook het Grondboek te controleren!

Hoe werkt het kadaster in Kroatië?

Eigendommen worden geregistreerd in het Kadaster en het Grond Boek. Als u geïnteresseerd bent in een onroerend goed, is het belangrijk om beide registers te raadplegen. Vaak vindt u in beide verschillende informatie, wat aangeeft dat de akten nog niet zijn bijgewerkt. In dat geval moet u er eerst voor zorgen dat de verkoper beide registers bijwerkt (door het overleggen van successiepapieren of eigendomsbewijzen e.d.) voordat u de definitieve koopovereenkomst kunt ondertekenen.

 

Controleer het bestemmingsplan (prostorni plan) bij onroerend goed kopen in Kroatië

Boven: een voorbeeld van een bestemmingsplan van Ciovo, Dalmatië. Koop je bouwgrond? Check dan of deze in de gele- of oranje zone ligt. Het tekstuele gedeelte van het bestemmingsplan zal je alle informatie geven over bebouwingsdichtheid, hoogte (gemeten vanaf het middelpunt of hoogste punt van de kavel en overige voorwaarden.

Residentiële bouwzone: hier mag je een huis, villa, appartementengebouw of andere residentiele gebouwen bouwen. Deze zone is in het bestemmingsplan aangeduid in geel (nieuw uitgegeven bouwzone) of oranje (meeste bestaande bouwkernen)

Toeristische bouwzones: deze worden in het bestemmingsplan aangeduid in rood en heten dan T1-zone (hotels), T2-zone (een mix van touristische doeleinden) en T3-zone (campings). Voor T-zones geldt een bijzondere wetgeving. Zie voor alle details deze rapportage.

 

Hoe werkt zonering in Kroatië?

Gemeente na gemeente komt met ‘bestemmingsplannen’. Deze worden Prostorni Plan genoemd. Vraag altijd of het pand waarin u geïnteresseerd bent in de bouwzone ligt. Als dat niet zo is, dan is het meestal erg onzeker of dat wel zo zal zijn. Je kunt dit vaak zelf doen door op google te zoeken naar de gemeente en dan “prostorni plan” zoeken.

 

Is het mogelijk om een bestemmingsplan te wijzigen in Kroatië?

Afhankelijk van de randvoorwaarden kan in sommige regio’s, als er voldoende grond per perceel is, buiten de bouwzone worden gebouwd. Als tegelijkertijd grotere percelen worden aangekocht, kan men kiezen voor een bestemmingsplanwijziging. Hoe dit werkt hangt samen met het decentrale recht van gemeenten om nieuwe bouwzones uit te geven. Soms doet de gemeente dat via een aanbesteding, maar meestal kan een ontwikkelaar het initiatief nemen en de kosten daarvoor dragen.

Hoeveel kost de bouw van een huis in Kroatië?

Goede, hoogwaardige bouw, hoog afwerkingsniveau, geschikt voor verkoop op de tweede huizenmarkt: Ca: € 1.000 – 1.500 / m². Dit is niet bijzonder goedkoop. Vooral in Istrië zijn de kosten hoger, omdat bouwbedrijven sinds de toetreding tot de EU veel werk uit de buurlanden krijgen.

 

Hoeveel kost de aanleg van een weg in Kroatië?

Asfaltweg: 4 m breed, 70 euro per strekkende meter

 

Is een bouwvergunning gemakkelijk te verkrijgen in Kroatië?

Nee. Veel papierwerk en de inspecteurs/taxateurs moeten vaak persoonlijk bezocht worden.

 

Wat kost bouwgrond in Kroatië?

Bouwgrond op het platteland is afhankelijk van locatie en uitzicht: van € 35 tot € 120 m². Goede locaties (bij mooi dorp, uitzicht, etc.) zijn te vinden vanaf € 65,-. Grond direct aan zee is het duurst: 300,- / 400,- euro / m2. Grond waar al een bestemmingsplan bestaat is duurder dan nieuwbouwgrond. (huidige prijzen voor potentiële locaties voor ontwikkeling van toeristisch vastgoed / tweede huizen, niet de locaties in het achterland of oninteressante plaatsen). Grondprijzen aan de kust met zeezicht zijn afhankelijk van locatie en afstand tot de zee: tussen € 90 en € 500 / m² De prijs voor grond ver van zee maar met volledig zeezicht is ongeveer € 100,- / m2 De prijs voor percelen direct aan de waterlijn is het meest populair en varieert sterk.Regenprijzen voor landbouwgrond ligt tussen € 2 en € 15 m². (Update: 15 juli 2008).

Hoeveel bedraagt de belasting op onroerend goed in Kroatië?

Gewoonlijk betaalt u 3% overdrachtsbelasting als u een woning koopt. Als het huis op de grond echter niet ouder is dan 2 jaar, betaalt u dit alleen voor het grondgedeelte. Over het huis moet btw betaald worden. Of: als de verkoper btw-plichtig is, bent u ook btw-plichtig. Zie hier voor actuele regelgeving.

 

Waarom zou ik een aankoopmakelaar inschakelen als ik een huis aan de Adriatische kust wil kopen?

De vastgoedmarkt in Kroatië en Montenegro is nog volop in ontwikkeling. Dat geldt ook voor de makelaardij; een grote overzichtssite als Funda bestaat hier niet. Om het beste aanbod te vinden is een koper daarom enorm gebaat bij een objectieve aankoopmakelaar die weet hoe de hazen lopen en toegang heeft tot het beste aanbod. Ook als u via een andere website een villa of appartement heeft gevonden, kan Middelland u van dienst zijn, zonder dat het u meer kost. Zie hier voor meer informatie.

 

Waarom zou ik niet gewoon aankloppen bij een lokaal makelaarskantoor?

Lokale makelaars hebben als doel hun eigen aanbod te verkopen. Middelland heeft overeenkomsten met de belangrijkste, zorgvuldig geselecteerde lokale professionals. Hierdoor heeft u toegang tot het grootste aanbod en krijgt u 100% onafhankelijk advies. Wij hebben alleen het belang van de koper voor ogen.

 

Disclaimer: Deze vragenlijst is samengesteld op basis van adviezen en verklaringen van professionals in Kroatië en op basis van goed vertrouwen. Deze Q & A is puur informatief en heeft als doel inzicht te geven in de vastgoedmarkt van Kroatië en de regels/wetten op het moment van schrijven. Aan deze tekst of aan de hierin genoemde zaken kunnen geen rechten worden ontleend. Voor fiscale zaken dient u een fiscalist te raadplegen. Wij benadrukken dat Kroatië een land in transitie is en dat wetten aan verandering onderhevig zijn. Middelland neemt geen verantwoordelijkheid voor de juistheid van de tekst hier. Elke aansprakelijkheid die voortvloeit uit deze tekst of uit druk- of zetfouten of kennelijke vergissingen wordt afgewezen.