Hypotheken in Kroatië zijn sinds enkele jaren mogelijk, ook voor kopers uit het buitenland. De voorwaarden liggen echter wel anders dan een hypotheek in Nederland en/of België. Het belangrijkste uitgangspunt is dat een lening van de bank altijd uitgaat van een onderliggende zekerheid. In het geval van een hypothecaire lening is de zekerheid het gebouw zelf, maar (met name sinds de kredietcrisis) meer nog de persoon die de lening aangaat: de bank wil volle garantie dat u de rente- en de terugbetaling altijd kunt voldoen. Dit is niet eenvoudig wanneer u niet in Kroatië uw inkomen verdient.

Hypotheek via een bank in Nederland en/of België

De meeste cliënten van Middelland hebben een eigen woning in Nederland of België, met overwaarde. Zij sluiten bij hun bank een nieuwe hypotheek af op de (verhoogde) waarde van de eigen woning. Met het vrijgekomen vermogen wordt de woning in Kroatië aangeschaft. De voordelen van deze constructie zijn:

  1. Het is uw eigen bank, die u reeds goed kent -> dus lager risico -> dus lagere rente
  2. Zowel de leningnemer (u) als het onderpand (uw woning in NL of BE) zijn geregistreerd in hetzelfde land als de bank -> dus lager risico -> dus lagere rente

Er zijn geen banken in Nederland of België die leningen verschaffen met als hypotecair onderpand een onroerend goed in Kroatië. In uitzonderlijke gevallen geven Nederlandse en/of Belgische banken een hypotheek voor het kopen van een woning in het buitenland, maar meestal alleen voor Duitsland, Spanje of Frankrijk.

Hypothecaire lening via een bank in Kroatië

De grootste banken in Kroatië bieden hypotheken aan buitenlandse geregistreerden (non-residents), die een woning kopen in Kroatië. Sinds 1 januari 2023 is dit een veel eenvoudiger proces geworden en toegankelijker voor EU residents. U begint met een gesprek bij de bank. Bel hen of maak een persoonlijke afspraak om een offerte te ontvangen.

Zie hier twee banken die wij aanbevelen:

 

Hypotheek in Kroatie bij Erstebank

De Erste & Steiermarkische Bank d.d. is de 3e grootste bank in Kroatië en is een moderne bank met een modern (engelstalig) internet banking. Het is onderdeel van Erste Group wat een van de oudste en grootste banken is van, zeg maar, het voormalig Oostenrijks-Hongaarse rijk. Je kunt het beste het regionale kantoor bellen voor hypotheken?

Erstebank Split: +38572374530
Erstebank Sibenik +38572374540
Of contacteer ons voor een recent direct contact met een engels sprekende medewerker.

 

Hypotheek in Kroatie bij PBZ bank

Zagrebačka banka is lid van de commerciële bank UniCredit,  de grootste bank in Kroatië en is één van de meest geliefde banken bij onze klanten. Zij hebben overal kantoren en hebben engels sprekende medewerkers.

Algemeen telefoonnummer: +385 (0)1 3773 333