Voor een onroerend goed aankoop in Kroatië begin je met het controleren van het eigendom. De vastgoedmarkt in Kroatië is steeds moderner aan het worden, maar ook nog steeds rommelig. Basisinformatie zoals informatie over eigendom zijn online beschikbaar. Sommige onroerende goederen in Kroatië hebben bijvoorbeeld 2 of meer eigenaren. Het is ook van vitaal belang om te weten of er bijvoorbeeld lasten op het land rusten, of dat de weg naar het kavel wel een officiële weg is, bijvoorbeeld. In dit artikel leren we precies hoe men het eigendom- en de karakteristieke informatie over een onroerend goed kan achterhalen en wat dit allemaal betekent.

 

Hoe controleer ik eigendom van onroerend goed in Kroatië?

Er zijn twee centrale registraties:

1. Het kadaster van Kroatië

Het ‘katastar’ is een overheidsinstantie die de officiële gegevens bewaart die verband houden met de huidige status van onroerend goed en kavels, zoals:

  • Het kadasternummer
  • Grootte van de kavel in vierkante meters
  • Bestemming van de kavel: bouwgrond, landbouwgrond, open veld, een straat, etc.
  • Wat er op het kavel officieel aanwezig is:  een woongebouw, een tuin.
  • De ingeschreven eigenaar, vaak inclusief adres. Deze informatie is meestal incorrect omdat de gegevens niet automatisch worden ge-update en de eigenaars dit meestal niet bijhouden.

2. Het grond boek in Kroatië

Dit systeem registreert de juridische status van de kavels, inclusief historische gegevens. Hier kun je vinden of er bijvoorbeeld een verpanding op een kavel ligt. Een jurist kan voor u het grondboek controleren.

 

Waar vind ik eigendom gegevens over een kavel grond in Kroatië?

Op deze pagina kun je zelf, middels een soort google-map (maar dan nog scherper) het de eigendom gegevens van een kavel grond zoeken.

eigendom vaststellen via het online kadaster

Of je kunt een woning opzoeken met behulp van het perceelnummer.

Let op: het kadasternummer komt meestal niet overeen met het nummer in het grondboek. Als u alleen het perceelnummer van Katastar hebt en het komt niet overeen met het grondboek, moet u persoonlijk naar Katastar gaan om de Zemljišnoknjižna čestica (kadasterkadasternummer) aan te vragen. Dit is het identificatienummer dat wordt gebruikt in het grondboek.

Hoe het in de praktijk werkt? Wanneer je overweegt een onroerend goed aan te kopen in Kroatië beginnen wij altijd eerst met een onderzoek. Dit onderzoek begint meestal bij het kadaster en het grondboek.

Als u straks uw huis in Kroatië heeft gekocht, kunt u zelf online zien dat u 100% eigenaar bent.

 

 

Hoe kan ik alles te weten of een onroerend goed, huis, villa, appartement of grond in Kroatië?

Wij zoeken dit voor u uit. Dit is voor Middelland één van de meest gangbare manieren van werken: via één van de vele websites heeft u zelf een appartement of huis of kavel gevonden wat u aanspreekt. Maar u wilt de zekerheid van een veilige aankoop. In uw eigen taal. Wij begeleiden u bij het gehele verdere traject, of voeren namens u een volledig onderzoek uit. Dit kost nooit extra.