<- TERUG NAAR OVERZICHT

ZUID-DALMATIË, MIDDELEEUWEN EN MYSTIEK
Zuid-Dalmatië was lange tijd een voor West-Europeanen tamelijk onbekend gebied door de matige bereikbaarheid, maar dat is enorm aan het veranderen. Meer en meer mensen bezoeken de prachtige stad Dubrovnik, nog populairder geworden door de hitserie ‘Game of Thrones’. Met meer rechtstreekse vluchten vanuit de Benelux naar Dubrovnik, staat Zuid-Dalmatië bij steeds meer mensen op de radar. De directe omgeving van Dubrovnik heeft eveneens veel te bieden met mystieke plekken als het eiland Lokrum, de botanische tuinen van Trsteno en de vervallen hotels van Kupari. Ook de zuidelijke (schier)eilanden Korcula, Peljesac en Mljet zijn zeer de moeite waard. Oude stadjes, de ‘Chinese muur’ van Ston en de oesterbaaien van Mali Ston, de wijngaarden van Peljesac en het geboortehuis van Marco Polo; u vindt het allemaal in Zuid-Dalmatië.

dubrovnik

VASTGOED IN ZUID DALMATIË EN ROND DUBROVNIK

Met het recente aantrekken van het toerisme rondom Dubrovnik zijn voor dit gebied erg veel investeringen gepland. Nu al is er een tekort aan slaapkamers en appartementen in de stad, met hoge prijzen als gevolg. Net buiten de stadsgrenzen gaan de prijzen al snel omlaag naar algemeen Kroatisch niveau of zelfs daaronder. Zuid-Dalmatië is landschappelijk en cultureel minstens zo aantrekkelijk als Midden-Dalmatië, maar heeft nog altijd last van de slechte bereikbaarheid. Met name om de eilanden Korcula en Peljesac te bereiken bent u wel even onderweg, of u nu vanaf Split of Dubrovnik komt. Naar verwachting zal dat een stuk beter worden wanneer de A1 wordt doorgetrokken naar Dubrovnik. De oplevering van dat laatste stuk snelweg is echter nog een vraagteken. Dubrovnik zelf en de directe omgeving zijn wel goed bereikbaar door het dichtbij gelegen vliegveld. Met name de Dubrovnik rivièra met plaatsen als Trsteno, Orasac is interessant voor tweede huizenkopers. In Orasac bevindt zich eveneens Dubrovnik Sun Gardens, een fraai en exclusief resort waarin nog enkele appartementen te koop zijn.

Trsteno

BEREIKBAARHEID

De zuidelijke regio van Kroatië is een tweedaagse autoreis van Nederland en België verwijderd. Met het vliegtuig duurt het ca. 2 uur met goede, en gunstige, verbindingen op Dubrovnik. Het eiland Korcula is een paradijs, maar ook een langere reis: met het vliegtuig moet men op Dubrovnik vliegen, en dan een auto nemen naar het puntje van het schiereiland Peljesac en dan de veerboot naar Korcula. Met de auto rijdt men langs de Dalmatische kust en kan halverwege al oversteken naar Korcula.