<- TERUG NAAR OVERZICHT

MIDDEN-DALMATIË, EEN MIX VAN AUTHENTIEK EN MONDAIN

Midden Dalmatië is het meest populaire deel van Kroatië. Split, met zijn internationale luchthaven, vormt de ‘hub’ voor de meeste toeristen in het gebied; vanuit hier vertrekken de ferry’s naar de grote eilanden van Midden-Dalmatië. Noordelijk van Split liggen de fraaie en steeds exclusiever wordende badplaatsen Rogoznica en Primosten en UNESCO-stad Trogir. Voor de kust van Split liggen de immens populaire eilanden Solta, Brac, Hvar en Vis. Waar Brac vooral families trekt, heeft Hvar zich ontwikkeld tot hotspot voor de internationale jetset. De Yacht Week, die gedurende de gehele zomer wordt georganiseerd brengt grote hoeveelheden jonge mensen naar het gebied met een zeer interessant nachtleven als gevolg. Op het vasteland ten zuiden van Split wordt de kust al snel zeer steil en spectaculair. Omis en Makarska zijn de grootste en populairste plekken aan deze kust.

 

DIRECT AAN ZEE

Het is deze regio waar de kansen het grootst zijn om een bouwkavel, appartement of huis direct aan zee te kunnen kopen. Dit is belangrijk, want betaalbaar ‘seafront property’ is een reden om nu in Kroatie te investering.
Bouwgrond, apppartement of huis te koop vinden in deze regio?

Dubovica op het eiland Hvar in Midden Dalmatie, direct aan zee gelegen huis

WAAROM INVESTEREN IN DEZE REGIO?

De verschillen in aanbod en prijsniveau zijn in dit gebied groot. Er zijn goedkope appartementen maar ook peperdure villa’s op Hvar en rond Omis. Populair bij tweede huizenkopers zijn:

  • de kust rondom Rogoznica,
  • Ciovo, het schiereiland voor de kust van Trogir,
  • de eilanden Solta, Brac en Hvar
  • de kust tussen Split en Omis.
  • Split stad (vanwege het langere seizoen)

 

Midden Dalmatie is zeer populair bij zeilers met een grote hoeveelheid jachthavens als resultaat. Het kopen van (stads)appartementen door buitenlanders is ook in opkomst door de goede verhuurmogelijkheden en lage prijzen. In dit deel van het land zijn nog ‘opknappertjes’ te koop en af en toe interessante stukken bouwgrond. Daarnaast bevinden zich hier absolute state-of-the-art villa’s, gebouwd onder vooruitstrevende architectuur.

hvar

VEEL AANTREKKINGSKRACHT, FOCUS OP HVAR

Dit gedeelte van de Adriatische kust toont de sterkste upleving door de yacht business en een hoogwaardig toerisme. Enkele high-end ontwikkelingen, zoals op het eiland Hvar, en nieuwew golf projecten langs de kust, zullen eraan bijdragen dat het aantal toeristen niet alleen sterk zal blijven groeien, maar eveneens diverser wordt. Ook het commerciele zomerseizoen zal langer worden. Met de slogan the Mediterannean as it once was richt Kroatië zich nu op duurzame investeringen. Voor deze regio geldt dat het de potentie en ambitie heeft om populaire bestemmingen als Spanje en Turkije in te halen op kwaliteit. De ligging en de kwaliteit van de verschillende objecten die wij aanbieden in deze regio is de beste.

 

DE VASTGOEDMARKT EN DE KANSEN IN DE NIEUWE CÔTE

De vraag naar de nieuwe ’toeristische Côtes’ in Europa neemt fors toe. Experts zoals Chris Kalin, van de Zwitserse Property Consultant Henley en Partners, voorspellen een “gemiddelde prijsstijging van 100% tot 150% over de komende drie tot vijf jaar voor Kroatisch onroerend goed. Kroatië is, net als Spanje of Italië, een ideaal land voor toeristische ontwikkelingen, met ruim 600 miljoen mensen op een afstand van 3 uur vliegen. Ontwikkelaars reageren hier op en de kusten van nieuwe bestemmingen worden snel vol gebouwd. In Kroatië vond echter nog zeer weinig nieuwbouw van vakantiehuizen plaats. In 2004 nam de regering een wet aan om wildgroei van vakantiehuizen tegen te gaan om het unieke karakter van de kust te behouden. Met de slogan ’the Mediterannean as it once was’ richt het land zich nu op duurzame investeringen. Deze benadering zal er op termijn voor zorgen dat Kroatië de populaire ’tweedehuizen’ bestemming’ als vastgoedmarkten Spanje en Turkije zal inhalen op kwaliteit. Kroatië biedt dezelfde natuurlijke schoonheid (volgens sommigen zelfs meer) en toeristische infrastructuur aan als de bekende Spaanse en/of Franse kusten maar tegen veel lagere prijzen. De prijzen trekken echter in snel tempo op richting de andere Europese markten. Zeker in de zomer, wanneer de aandacht voor Kroatië groot is. Voor relatief weinig geld koopt u nog een plek bij de zee. Het is wat dit laatste betreft belangrijk om uw eisen te stellen. Direct aan zee gelegen woningen of iets verder van zee met uitzicht. Op het vasteland liggen de prijzen in de vastgoedmarkt iets hoger dan op de eilanden, hoewel de verbindingen door de aanschaf van nieuwe moderne veerboten, per jaar beter worden.

De tijd is nu om te kopen in Kroatië!

 

HET NIEUWE IBIZA?

Zie dit artikel in Quote. Al sinds een jaar of 10 wordt het eiland Hvar door sommige mensen ‘het nieuwe Ibiza’ genoemd. Onzin, vinden wij. Los van het feit dat Hvar dat helemaal niet zou moeten willen, is het altijd onverstandig om ‘het nieuwe’ van iets dat al bestaat te willen zijn. Hvar is Hvar; een uniek en ruig eiland dat alle soorten mensen aanspreekt. Bruisend en jong op een piepklein stuk, leeg en ongerept op het grootste gedeelte. Met slechts 12.000 inwoners op een eiland zo groot als alle Waddeneilanden bij elkaar opgeteld, is Hvar vooral geschikt voor watersporters en natuurliefhebbers. Maar, het moet gezegd, de ontwikkeling van Hvar tot een serieuze bestemming voor de internationale jetset zou de komende jaren weleens in een stroomversnelling kunnen komen. Niet alleen is er sinds 2015 een rechstreekse watervliegtuigverbinding met Split (in slechts 13 minuten bent u op het eiland), de komst van resorts aan de oostkant van het eiland in zal een enorme aanjager van de lokale economie vormen. Waar het toerisme zich nu nog concentreert rond de hoofdstad Hvar stad, zal het hele eiland in de komende jaren steeds meer ontwikkeld worden. Elke investeerder weet dat dat kansen gaat opleveren voor investeerders die nu grond of een huis kopen.

BEREIKBAARHEID

Dalmatië is in 2 dagen bereikbaar met de auto. Vanuit de Benelux duurt vliegen slechts 2 uur met goede en gunstige rechtstreekse vluchten op Zadar en Split, en verbindingsvluchten naar Brac en Hvar indien gewenst. De eilanden zijn altijd goed bereikbaar met de veerdiensten, zowel fast-ferry als auto-ferry.;