Istrië  <- TERUG NAAR OVERZICHT

  • Rovinj in Istrië

Istrië: kruispunt van beschavingen

Het schiereiland Istrië is bij Nederlanders en Belgen het meest bekende deel van Kroatië. Het is in één dag met de auto te bereiken. Istrië is, al sinds de oudheid, bewoond en geliefd en behoorde tot veel verschillende staten. Na de middeleeuwen was de Italiaanse (Venetiaanse) invloed het grootst. Tussen 1815 en 1918 maakte het deel uit van Oostenrijk-Hongarije. Na de Eerste Wereldoorlog kwam Istrië volledig in Italiaanse handen. Italië moest het gebied na de Tweede Wereldoorlog afstaan aan Joegoslavië.

Na het uiteenvallen van Joegoslavië kwam het grootste deel van Istrië toe aan Kroatië, en een klein stuk aan Slovenië. De geschiedenis maakt Istrië tot een bijzonder interessant gebied; het vormt het kruispunt van de Latijnse, Slavische en Germaanse wereld. Hoewel de bevolking inmiddels vrijwel uitsluitend uit Kroaten bestaat, is de Italiaanse invloed nog altijd zeer groot. Met name de westkust en het noordwestelijke binnenland zijn nog steeds tweetalig met Italiaanse minderheden en de keuken, huizen en landschap ademen Italië.

Waarom hier investeren?

Het landregister van Istrië bestaat al uit de tijd van de Oostenrijk-Hongaarse overheersing en is bijzonder accuraat bijgehouden. Dit maakt het voor ontwikkelaars eenvoudiger om vergunningen aan te vragen. Hierdoor heeft Istrië een voorsprong op Dalmatië als het gaat om nieuwe projectontwikkelingen in de toeristische sector.

De markt wordt bespeeld door een aantal grote buitenlandse investeerders maar ook veel lokale private ontwikkelaars. Er wordt veel ‘vanaf de tekening’ (off-plan) verkocht. Bestaande villa’s hebben vaak het uiterlijk van Toscaanse boerderijen en zijn er in alle bouwkundige staten te vinden. Grote kavels zijn zeldzaam en betekenen vaak dat er nog meer op de kavel gebouwd mag worden. Nieuwe en bestaande villa’s vindt men meestal uit de kust, in het spectaculaire heuvellandschap van Istrie.

Locatie

Met name het gebied rondom Motovun wint snel aan populariteit. Appartementen vindt men aan de kust. Appartementen met zeezicht bieden het meeste potentieel en zijn niet per definitie de duurste. De westkust van Istrië is vrij vlak maar bijzonder goed ontwikkeld en al sinds jaar en dag zeer populair bij toeristen. De oostkust biedt meer bergen, rust en uitzicht. Vanuit toeristisch én investeringsperspectief zijn de plaatsen Rovinj, Porec, Motovun, Opatija en Labin het meest interessant. Pula is de hoofdstad van Istrië en heeft een eigen vliegveld met verbindingen naar de Benelux.

onroerend goed in Istrië

BEREIKBAARHEID

Het noordelijkste stuk van Kroatië ligt voor het grootste gedeelte van West-Europa op een dag rijden, net als bijvoorbeeld Zuid Frankrijk of Noord-Italië. Istrië is bereikbaar vanuit de Benelux met rechtstreekse vluchten op Pula, Triëst (net over de grens in Italië) en Rijeka.