<- TERUG NAAR OVERZICHT

ZUID-ISTRISCHE KUST ROND OPATIJA

Italiaanse Riviera flair en een sprookje uit de keizertijd

De zuidkust van Istrië loopt over tot in de Kvarner baai. De geografie van deze kust biedt een bergachtig landschap, met Rijeka als grote hoofdstad. Rijeka is de belangrijkste havenplaats van Kroatië en de hooft scheepvaart verbinding van het Donau gebied met de rest van de wereld.

Dit gebied straalt oude glamour uit, met grote paleizen langs de kust en ruime herenhuizen en statige villa’s op de heuvels. Langs de kust vanaf Rijeka vindt men de sprookjesachtige plaatsen Opatija, Mošćenička Draga, Lovran. Deze plaatsen stralen de grandeur uit van de periode dat welgestelde burgers, officieren en adellijke families in het Habsburgse rijk hier hun buitenhuizen hadden en de kuurorden bezochten (de Familie Von Trapp, bezongen in The Sound of Music, woonde in Rijeka; de villa staat er nog). De overheersende stijl is Art-Deco. Men vergelijkt de kust hier met Luguria: Portofino en Rapallo. De steile kust biedt veel zeezicht voor onroerend goed. De prijzen liggen hier hoger dan gemiddeld in Istrië.

Opat0507[1]
opatija

BEREIKBAARHEID

Het noordelijkste stuk van Kroatië ligt voor het grootste gedeelte van West-Europa op een dag rijden, net als bijvoorbeeld Zuid Frankrijk of Noord-Italië. Istrië is bereikbaar vanuit de Benelux met rechtstreekse vluchten op Pula, Triëst (net over de grens in Italië) en Rijeka.