Hypotheek aanvragen in Kroatie

hypotheek aanvragen in kroatie
Een hypotheek aanvragen in Kroatië is sinds de introductie van de EURO geheel gemoderniseerd, ook voor kopers uit het buitenland. De voorwaarden liggen echter wel anders dan een hypotheek in Nederland en/of België. Het belangrijkste uitgangspunt is dat een lening van de bank altijd uitgaat van een onderliggende zekerheid.

Wilt u een lening aanvragen voor een huis kopen in Kroatië of als u iets wilt bouwen? In het geval van een hypothecaire lening vraagt de bank om twee hoofd-zekerheden: 

  1. het gebouw zelf: dit is het onderpand
  2. de persoon die de lening aangaat: 

Omdat het gebouw in Kroatië staat, en uw inkomen waarschijnlijk in Nederland of België binnenkomt, is een hypotheek via een Kroatische bank niet de gunstigste oplossing. De meeste cliënten van Middelland sluiten daarom de hypotheek af op (de overwaarde van) de eigen woning in Nederland of België. Op die manier is het risico voor de bank het laagst (huis én de persoon die de lening aanvraagt zijn beiden in eigen land) waardoor de voorwaarden het gunstigst zijn. Met het vrijgekomen vermogen wordt dan de woning in Kroatië aangeschaft. 

Hypotheek via een bank in Nederland en/of België

De voordelen van deze constructie zijn:
  1. Het is uw eigen bank, die u reeds goed kent -> dus lager risico -> dus lagere rente
  2. Zowel de leningnemer (u) als het onderpand (uw woning in NL of BE) zijn geregistreerd in hetzelfde land als de bank -> dus lager risico -> dus lagere rente

Er zijn geen banken in Nederland of België die leningen verschaffen met als hypothecair onderpand een onroerend goed in Kroatië. In uitzonderlijke gevallen geven Nederlandse en/of Belgische banken een hypotheek voor het kopen van een woning in het buitenland, maar meestal alleen voor Duitsland, Spanje of Frankrijk.

Hypothecaire lening via een bank in Kroatië

Uiteraard is het altijd goed om contact op te nemen met een bank in Kroatië om een aanbod te ontvangen. De grootste banken in Kroatië bieden hypotheken aan buitenlandse geregistreerden (non-residents), die een woning kopen in Kroatië. Sinds 1 januari 2023 is dit een veel eenvoudiger proces geworden en toegankelijker voor EU residents. U begint met een gesprek bij de bank. Bel hen of maak een persoonlijke afspraak om een offerte te ontvangen.

Zie hier twee banken die wij aanbevelen:

De Erste & Steiermarkische Bank d.d. is de 3e grootste bank in Kroatië en is een moderne bank met een modern (engelstalig) internet banking. Het is onderdeel van Erste Group wat een van de oudste en grootste banken is van, zeg maar, het voormalig Oostenrijks-Hongaarse rijk. Je kunt het beste het regionale kantoor bellen voor hypotheken?

Erstebank Split: +38572374530
Erstebank Sibenik +38572374540
Of contacteer ons voor een recent direct contact met een engels sprekende medewerker.

Zagrebačka banka is lid van de commerciële bank UniCredit,  de grootste bank in Kroatië en is één van de meest geliefde banken bij onze klanten. Zij hebben overal kantoren en hebben engels sprekende medewerkers.

Algemeen telefoonnummer: +385 (0)1 3773 333

Eerst meer weten over de markt? Vraag de gratis “Onroerend goed gids” aan.